Ki gondolná, hogy 115-fajta krumpli létezik a világon?! A háziasszonyok többsége beéri 2-3 fajtával, és ennyi elég is: a "lisztes" fajtából készülnek a zúzott-tört-püré ételek, a "nem szétfövő" fajtából az egyebek, a kiflikrumpliból pedig a saláták. Az én családom imádja a krumplit, valamilyen "előadásban" akár mindennap az asztalra tehetném, és tudom, hogy sokan vannak így vele. A levestől a süteményig számtalan finomság készíthető belőle. Ha még figyelembe vesszük azt is, hogy alapvető (C- és B-) vitaminokat és fontos ásványi anyagokat (kálium, kalcium, vas, mangán, foszfor) tartalmaz, hogy egész éven át hozzáférhető és olcsó, hogy ráadásul még a fogyókúrázók szövetségese is lehet, mert alacsony a kalóriatartalma (80-90 kcal/100 g a kenyér 250 kcal/100 g-jával szemben), akkor nem túlzás azt állítani, hogy fantasztikus jelenség! Ez a könyv, bevallom, tisztelgés az ezerarcú, szerény krumpli előtt, amely számtalan erénye folytán, így vagy úgy, omlós jóságok vagy abbahagyhatatlan ropogtatnivalók formájában, szüntelenül jelen van életünkben.