"Az első kötet után most azokat a betegségeket vettem sorra, amelyek leggyakrabban fordulnak elő, a legtöbb embert sújtják ma Magyarországon. A magas vérnyomás, a fekély- és májbetegségek vagy a székrekedés ugyan a világon mindenütt "előkelő" helyezést kapna a betegségek rangsorában, nálunk azonban különösen sok embert érintenek. A betegségeknek számos oka lehet, de szinte biztos, hogy kialakulásában, illetve a gyógyulásban is fontos szerepet játszik a táplálkozás. A megfelelően alkalmazott diéta sokat segíthet az állapot fenntartásában, javításában is. A diéta - nem lehet eleget hangsúlyozni - nem a "se íze, se bűze", alig élvezhető ételek kötelező fogyasztását jelenti, hanem igenis élvezeti forrás lehet! Annak, aki zsíros, erősen fűszeres ételekhez szokott, eleinte nehezebb lesz elfogadni az új ízeket. Ha másért nem, próbálja meg a gyógyulásért! Ebben a kötetben is olyan recepteket igyekeztem összeállítani, amelyek az adott betegségben szenvedőknek kifejezetten hasznosak, de élvezheti őket bárki, akinek nem kimondottan ellenjavalltak. Az is bátran válogasson tehát a receptek közül, aki egészséges, szereti a könnyű, tápláló ételeket. Fedezzük fel, hogy az evés örömforrás, élvezet is lehet!" (Borics Kata)